Здраве и красота » Здравето на очите » Защо се появява слезоточивость очите, гнойни секрети и как да ги премахне

Защо се появява слезоточивость очите, гнойни секрети и как да ги премахне

Защо се появява слезоточивость очите, гнойни секрети и как да ги премахне Слезоточивость очите и плаче – съвсем не е едно и също нещо. Плачът – това е естествена реакция на механизма на отделяне на сълзи в изобилие от емоции. А ето слезоточивость е следствие от нарушения в работата на слъзния механизъм, и причините за това – много.

Повишена слезоточивость може да се появи при всеки човек на всяка възраст. Реакция на тази изисква професионална диагноза за предмет установяване на причините и подбора на подходящо лечение.

Слезоточивость на очите: причини и лечение

Защо се появява слезоточивость очите, гнойни секрети и как да ги премахне Слезоточивость очите, основно, е реакция на контакт с дразнител. Дразнител може да бъде прах, насекоми, малки бита на боклук и така нататък. Всичко това може да попаднат в очите във всеки един момент.

За целия този боклук не вреди и не е заразен роговицата на очите, лигавиците – се отделя голямо количество слъзните течност, която "измива" бита на боклук и ги показва във външните ъгли на очите.

Благодарение на това, че слезная течност съдържа лизин, тя има дезинфекциращо въздействие, удря стените на инфлуенца флора. Освен това, слезная течност предназначена да овлажняват очната ябълка, като предотвратява го сухота.

Устройство на слъзния апарат и на механизма на неговото действие

Класика слезная течността във външните ъгли глазниц, разположени отгоре и й ръце и конюнктивата. Цялата отработанная течност се движи в слезный торбичка, а след това изтича в вливане носа кухина. Така действа механизъм слезоотделения в нормално състояние.

Ако има някакви нарушения в развитието и отделянето на отпадък слъзните течност, действието на механизма за слезоотделения се разделя на два вида:

 • Гиперсектреторный
 • Ретенционный

В първия случай става въпрос за излишък на продукти слъзните течност, която доставя дискомфорт и се нуждае от диагноза.

Във втория случай става въпрос за сривове в проходимостта на слезоотводящих каналчета. Това също изисква професионална диагностика.

Причините, поради които възниква гиперсекреторная слезоточивость на очите:

 • Алергична реакция. Алергията може да бъде от различен произход: околна среда, за ваканционни имоти (цъфтеж на някои растения), козметична, на миризми, на контактни лещи (ако те не са правилно подбрани и се прилагат нестандартни решения), не спазване на хигиена.
 • Синдром на сухото око. В този случай се случва компенсаторное увеличаване производството на слъзните течност. Тоест, да се задейства защитен механизъм на окото.
 • Възпалителни, инфекциозни и вирусни заболявания на очите и клепачите. Блефариты, кератиты, конъюнктивиты всички видове, включително и алергичен – продължение на всички тези заболявания е придружено от увеличаване на слъзните функции.
 • Глаукома. Промяна на вътреочното налягане провокира засилване на производство на слъзните течност. Поради това възникват усещания е "претъпкан" с вода, очите.
 • На настинки и грип. В повечето случаи при тези заболявания има слезные секрет от очите.
 • Изгаряния на окото. Тен в солариума, дълго смотрение на слънце без очила, да попадне в очите, изпарения или прах, продукти от битовата химия и др, може да предизвика изгаряния на очите различна степен.
 • Недостиг на витамин В2 и К. Освен това е повишена слезоточивость може да бъде причинено от умора и претоварване на очите, прекалено ярка светлина, остра промяна осветление, продължително излагане на вятър, студ и др.

Причините, поради които възниква ретенционная слезоточивость на очите:

 • Дакриоцистит. Това заболяване представлява възпаление на слъзния чувалчета, поради което затруднява обработката и извеждането на слъзните течност. Това се случва остър и хроничен дакриоцистит.
 • Стесняване или заращение слъзния канал. И стесняване (стеноза) и заращение – това е патология, която може да бъдат вродени и придобити. Опасност патология се състои в това, че поради нарушаване на извеждане на течността, тя е в застой, отколкото създава благоприятна среда за инфекции от различен вид.
 • Хипертрофия слъзния сосочка, загуба на еластичността им, уплътнение. Промяна на слъзния сосочка променя позицията на слъзните точки – тя се оказва по-горе, желаното положение. В резултат на това, слезная точка не е в състояние да участват в навременното отведении слъзните течност. Поради уплътняване на сосочка, слезная точка губи способността за засмукване на течност. В резултат на това се развиват такива заболявания на носната кухина, като: риниты, полипи, гаймориты, подуване на носната кухина и др.
 • Неправилно положение век (заворот век). Заворот възраст може да бъде вродена, а може да е следствие от различни очни заболявания и заболявания на клепачите.

След като са монтирани слезоточивость очите причини, може да се разглежда начини за лечение на тази реакция.

Как се лекува слезоточивость

На първо място се нуждае от преглед при очен лекар. Само той е в състояние да установи сигурна за причината на заболяването. И само той има право приписват едни или други капки и мехлеми за премахване на очни проблеми.

Така че, ако засилване на слезоточивости е алергично произход, на първо място е необходимо за премахване на алергени. Ако това не е възможно, трябва да приемате антихистаминови препарати, защитава очите и се опитват да се сведе до минимум контакт с алергени.

Ако излишък на слъзните течност има място при възпалителни, инфекциозни или вирусни заболявания – трябва да се лекуват от това заболяване, да се засили имунната система на организма. За това са назначени капки и мехлеми за закладывания в конюнктивата, витамин лекарства и диета за укрепване на организма.

Ако слезоточивость провокирано от настинки, необходимо да се използват назални спрейове и капки за нос.

Ако слезоточивость – това е реакция на изгаряне, трябва да промиете очите антисептичен разтвор, след което се прилагат капки с антисептично и/или да мехлем с антибиотик.

Ако има място компенсаторная слезоточивость, струва периодично да почивате от монитора на компютъра и на телевизора, да правите упражнения и да се прилага "изкуствени сълзи".

Ако слезоточивость е ретенционное произход, лечението обикновено се състои в изпълнение на хирургическа операция.

И най-важното, независимо от причините за това си заслужава да се помни, че навременното посещение на офтальмологу бързо ще се излекува болест, да го елиминират симптомите и за предотвратяване на рецидив.