Здраве и красота » Здравето на очите » Какво представлява миопия и астигматизъм на очите, на техните причини, симптоми и методи на лечение

Какво представлява миопия и астигматизъм на очите, на техните причини, симптоми и методи на лечение

Какво представлява миопия и астигматизъм на очите, на техните причини, симптоми и методи на лечение Астигматизъм очите - това е не колко заболяване, колко патология, която може да се формира у всеки човек на всяка възраст. Това Явление има няколко причини за появата, симптомите на това и правилата на диагностициране.

Крехка като зрителен орган, много често е податлив на късогледство – нарушение на зрението. Както и предишния патология, миопия е вродена, си има симптомите на това и правилата на диагностициране. И двете лечимо заболяване, което се подбират индивидуално.

Астигматизъм на очите: причини, симптоми, диагностика, лечение

Какво представлява миопия и астигматизъм на очите, на техните причини, симптоми и методи на лечение Астигматизъм очите – патология на лещата и на роговицата, поради която се случва неправилно пречупване насочени лъчи (невъзможност за фокусиране на лъча в една точка). В резултат на това човек не вижда ясно и, като правило, е изкривено.

Астигматизъм е две форми:

 • Вроден
 • Купен

Вроден астигматизъм – нарушение на сферична система на окото, което се случва още по внутриутробном развитието на бебето. Но се диагностицира тази патология е само на две години от живота на детето. През цялото това време, патология не дава за себе си да знам, така се диагностицират късно и се лекува трудно.

Придобит астигматизъм – обикновено е следствие от неправилно извършени хирургични операции на очите. Поради това започва белези на тъканите.

Астигматизъм е три вида:

 • Късогледство астигматизъм – видими предмети неясно видими в далечината.
 • Дальнозоркий астигматизъм – видими предмети неясно гледани от по-близко разстояние.
 • Смесен астигматизъм – видими елементи от всяко разстояние гледани не е ясно, неясни, понякога изкривено.

Причините за астигматизъм

 • Тази патология може да примами внутриутробные очакваното развитие на зрителния орган. В резултат на това има място за вродена форма на заболяването.
 • Различни очни заболявания, особено тези, които изискват оперативно хирургическа намеса.
 • Често, да доведе до нарушения на сферична система на окото могат да: повишено кръвно налягане, което почти винаги се придружава човека и захарен диабет.
 • Неграмотна терапия на основното заболяване

Астигматизъм си има симптомите на това, което преди е симптоматике много други очни заболявания. Затова често диагнозата се поставя не е вярно, неправилно съчетани с лекарства. Не по-малко често, патология остава без внимание, което води до развитието на косоглазия и значително намаляване на зрението.

Основните симптоми на астигматизъм, както следва:

 • Главоболие.
 • Рези в очите, леко зачервяване на лигавиците.
 • Замъглено зрение, нарушения увиденного (хоризонтални линии могат да преломляться нормално, а вертикални могат расплываться и обратното).
 • Умора на очите.
 • Могат да се срещнат черни точки пред очите си.

Обикновено астигматизму с късогледство (затруднено зрение в далечината) и далекогледство (затруднено виждане наблизо).

Симптоми на астигматизъм при деца на различна възраст:

 • Често зажмуривание очите.
 • По време на четене на книги, гледане на рисунки – детето е много близо държи книгата към очите.
 • Седнали пред компютъра и пред телевизора – не се спазват дистанция и да седне възможно най-близо до екрана.
 • Детето бързо се уморява и често се оплаква от главоболие.

Как правилно да диагностицира заболяване

Забележи най-ранните възможни признаци на астигматизъм, особено при деца, трябва незабавно да посетите очен лекар. Освен обикновения преглед, лекарят провежда проверка с помощта на инструменти и специална апаратура.

Хардуер-инструментална диагностика – рефрактометрия – компютърно изследване на зрителния функция на очите. Позволява до най-малкия детайл опознаването на очите, да признае вид астигматизъм и причини.

Задължително се извършва лабораторно изследване. Този метод се състои в изучаване на биоматериала предмет на изучаване флората на очите. Това ще помогне да се установи дали астигматизъм с вирусен произход, което се случва не рядко.

Как за лечение на астигматизъм в очите?

Лечение на астигматизъм се назначава въз основа на етапи на протичане на заболяването. Тъй като тази патология се диагностицират късно, често най-добрият начин за лечение – става хирургична операция.

До редица оперативни мерки за лечение на напреднали форми на астигматизъм, включва:

 • Корекция на зрението чрез носенето на специално подбрани очила.
 • Корекция на зрението чрез лещи, предварително подбрани. (При астигматизъм не можете да използвате всякакви лещи, в този случай те избират индивидуално).
 • Лазерна корекция на зрението при астигматизъм – микрооперация, извършвано под контрола на компютърни програми и системи.
 • Хирургична операция (кератотомния) – задава само в случаите, когато друго лечение не оказва желания ефект. Смисълът на операцията се състои в това, че върху роговицата правят разрези от послабляют си. Това подобрява зрението.

Освен този лечение, при своевременно и не е сериозно астигматизъм, добър ефект дава народна медицина и гимнастика за очите.

Народната медицина предписва на пациенти, за да се увеличи приемът на пресни череши, сок от черна боровинка, както и самите плодове. Много важно е, че в диетата на пациента присъстваха витамини А, С и в

За облекчаване на умора на очите се прилага компрес от чай, листа от боровинка и други билки.

Що се отнася до гимнастика при астигматизъм, тогава тя е насочена към нещо, за да гледате на предмети в различни условия. Например, за тренировка за определяне на обект върху ретината на очите, трябва да се вземат всеки предмет (например химикал) и да я премахнете от себе си на четиридесет сантиметра. Сега трябва известно време да се съсредоточи погледа си върху тази тема. Отвличане на вниманието, независимо какво – не. Изпълнява това упражнение, трябва по 20 минути всеки ден, по няколко пъти на ден