Здраве и красота » Здравето на очите » Какви видове се случва конъюктивит очите, неговите причини и средства за лечение на

Какви видове се случва конъюктивит очите, неговите причини и средства за лечение на

Какви видове се случва конъюктивит очите, неговите причини и средства за лечение на Коньюктивит очите – това е възпалително заболяване на лигавицата на очите. Изложени на него, както на децата, така и възрастните.

Вярно е, че децата страдат от това заболяване много по-често.

Причини и форми на коньюктивита – са многобройни.

В зависимост от формата на заболяването – процедурата е малко по-различен, както и необходимото лечение.

Конюнктивит на очите: видове заболявания и причини

Какви видове се случва конъюктивит очите, неговите причини и средства за лечение на Възпалителен процес на лигавицата на окото възниква главно от прах, вируси и гъбички инфекции на лигавицата на очите. Поради намален имунитет, болестта прогресира бързо и освен зачервяване и дискомфорт, могат да бъдат придружени от нагноениями и сиво-бели секрети.

Конюнктивит може да удари, като само едното око, така че и двамата – веднага.

Коньюктивит очите протича в такива форми:

 • Бактериална
 • Вирусен
 • Алергичен

Бактериална коньюнктивит

Причината за тази форма на заболяване, е да попадне в очите бактерии – стафилококи, стрептококи, пневмококков, щеки инфлюэнцы и Кох-Викса, хламидия.

Процедурата течения на тази форма на заболяване е: сухота на очите и на кожата, зачервяване, усещане за рези. Също така често, но не винаги, бактериален конюнктивит, придружени с гъсти секрети и слуз консистенция на различни нюанси на сивото.

Разпределение поради своята консистенция изсъхват бързо в ъгли на очите, отколкото да провокират залепване на очите. Особено това се усеща от сутринта.

При сниженном имунитет, бактериален конюнктивит може да бъде хронично.

Отделно класифицират хламидиозный конюнктивит е една от най-опасните разновидности на формата на заболяването. Могат да се срещнат и такива името на този вид болести – хламидия очите и офтальмохламидиоз.

Този вид заболяване са изложени на около 30% от възрастното население на различна възраст. Обикновено възниква на фона на основното заболяване – хламидия половите органи. В същото време, хламидийный коньюнктивит се случва и при деца, и се развива на фона на (или да е причина за усложнения) пневмония, хламидийного ринит и редица други тежки заболявания за детето.

Главно опасност на този вид очна болест се състои в продължително бессимптомном протекании. Поради това, бактерията може дълго време да остане в организма и разбиват здравите клетки, отслабване на имунитета още повече.

Когато болестта дава да се знае за себе си, отбелязва тя е само на едното око, постепенно мигрируя към друга с просто око. Болен забелязва зачервяване на лигавиците на очите, леко сълзене и фотофобия. Вече след пет дни, болен чувства болка в областта на лимфни възли, намиращи се на ушни мивки от страна на засегнатото око. Също така в някои случаи може да се развие евстахиит.

Форми на проявление на този вид коньюктивита са, както следва:

 • Трахома, паратрахома
 • Бассейновый коньюнктивит
 • Хламидиозный увеит
 • Хламидиозный мейбомит
 • Хламидиозный эписклерит
 • Коньюнктивит, появиха едновременно от синдром на Райтер

Вирусен коньюнктивит

Най-вероятната причина за вирусен коньюнктивита са някои щамове на аденовирусов и вируси на херпес.

Като цяло, тази форма има остър характер и засяга и двете очи. Освен това, на първо място са засегнати от едното си око, след това – втората.

Симптоматика на тази форма на заболяването е: сълзене на очите, подуване, зачервяване и дразнене на лигавицата на очите.

Тъй като вирусен коньюктивит е различни видове, процедурата може да бъде различна.

Видове вирусни коньюнктивита:

 • Аденовирусный
 • Герпетический
 • Эпидемический

Аденовирусный коньюнктивит има форма – острозаразную.

С висок риск са децата са по-млади и училищна възраст, които активно са в контакт с колектив. Заболяване се предава чрез кашляне, кихане и пряко попадение на вируса на лигавиците на очите. Патогени са: 3,4, 7 и 7а, както и на 10 и 11 аденовирусы.

Първоначалната симптоматика на заболяването се проявява с втрисане, повишаване на температурата, главоболие и болка в гърлото, усещане за сухота в гърлото. Освен това, кашлица, слабост и общо неразположение.

След това, симптоматика се проявява пред очите ни – те руж, се възпаляват, и започва, всъщност, коньюнктивит. При това остротата на зрението не е нарушен, възбудена черупка – не се задейства.

Ако тази форма на заболяването е възникнал при възрастни хора, след това протича, тя е много трудно и се понася трудно.

Инкубационният период на заболяването е – 8дней, след което започва нова вълна от неговите проявления. Повишава се температурата, появява се произнасят назофарингит. Нататък, болестта преминава във втората вълна на развитие.

На втората вълна, болестта се проявява с възпаление на лигавиците на двете очи, възниква оток на клепачите, повишава слезоточивость и се появяват секрети от очите.

Аденовирусный коньюктивит на очите може да настъпи в такива форми:

 • Катаральной
 • Пленчатой
 • Фоликуларен

Катаральная форма протича за около седмица. Проявява няма значителен със зачервяване и слезоточивостью. Може да бъде леко отделяне.

Филмова форма поразява повече от 25% от пациентите аденовирусным коньюктивитом. Се проявява в появата на сиво-бели тънък слой върху лигавицата на очите. Фолио тези лесно се отстраняват и рядко са плътни. Също така рядко се среща спаивание филм с повърхността на коньюктивы. Ако това е място, необходимо е допълнително проучване на дифтерию

Фоликуларен форма аденовирусного коньюнктивита се проявява в появата на малки мехурчета по лигавицата на очите.

Герпетический коньюктивит на очите

Следвайки от името, тази форма на болестта е развълнувана от вируса на херпес. Изложени му предимно деца, вярно, доста случаи и поражения възрастни.

Основната разлика на тази форма коньюктивита е наличието на обриви по кожата на клепачите и герпетических мехурчета по слизестите мембрани на очите. Заедно с това са налице традиционните симптоми на коньюнктивита – зачервяване, подуване, сълзене и фотофобия.

Болест, това, като правило, изисква продължително лечение и редица закрепляющих процедури.

Эпидемический коньюктитвит

Това недугу изложени на възрастните. Много бързо се разпространява, тъй като е заразен. Обикновено се разболяват "колективно". Се предава и чрез предмети за общо ползване и дори чрез пари.

Опасността се крие във факта, че вирусът е в организма седмица – не се проявява. Едва след това време се появяват първите симптоми.

Симптоми на заболяването:

 • Главоболие
 • Общи осезаем слабост и нарушения на съня
 • Чувството на "замърсеност" на очите, наблюдават секрети и зачервяване на очите
 • На подпухналостта и сълзене на очите, в някои случаи се образуват тънък филм, които лесно се отстраняват
 • Може би усещането за загуба на зрителна острота

Особеност на заболяването е, че подвергшегося му, човек, завинаги се изработва имунитет към недугу.

Алергичен коньюнктивит

Това е достатъчно популярна форма на заболяване на очите. Причини за появата му са алергени, които попадат върху лигавицата на очите. Това могат да бъдат компоненти на козметиката и дори лечебни средства, двойки масла, цветен прашец, някои растения и така нататък.

Тази форма на коньюнктивита в еднаква степен са изложени и деца и възрастни. Процедурата течения заболяване – е същото, както при деца, така и при възрастни.

Основни симптоми:

 • Заразяване на двете очи – веднага
 • Значителен оток на клепачите
 • Зачервяване, слезоточивость
 • Усещане за парене и рези в очите
 • Значителен сърбеж на клепачите
 • Болезнени усещания, причинени от ярка светлина
 • Гнойни и мазен секрет от очите

Проявява тази форма на заболяване на очите, почти веднага и изчезва след премахване на алергени.