Здраве и красота » Здравето на очите » От какво зависи цветът на очите на новороденото и как той може да бъде, когато бебето расте

От какво зависи цветът на очите на новороденото и как той може да бъде, когато бебето расте

От какво зависи цветът на очите на новороденото и как той може да бъде, когато бебето расте Цвят на очите – количество меланин в радужке, което и определя кои могат да бъдат очи. Най-популярните цветове на очите – кафяви, негови нюанси и сини. А ето и зелени очи – рядък цвят, вярно е, че жителите на Турция е доминиращ.

В продължение На живота на цвета на очите се променя и това е нормално. При деца и възрастни, той се променя по различни причини. При децата този процес се дължи на генетично и е част от процеса на развитие на бебето. И тук на възрастното население, цвета на очите може да се промени в резултат на силните преживявания.

Цвят на очите при новородени: от какво зависи цвета на очите, което е нормално, а че не

От какво зависи цветът на очите на новороденото и как той може да бъде, когато бебето расте Цвят на очите при новородени – може да са различни. Като цяло, той е неопределен цвят сини или сиви нюанси. Това се дължи на факта, че клетките, вырабатывающие меланин още не е достатъчно развита, за да продуцировать точното количество пигмент.

С течение на живота на бебето, меланин, постепенно се натрупва, достигане на необходимото ниво. Колкото повече меланин продуцируется и се натрупва – колкото по-тъмни стават очите. Колко тъмно ще бъдат очите на детето, от първоначалния цвят – предскаже не е лесно, особено ако родителите очи се различават по цвят.

Цвят на очите се определя от няколко години. При някои деца, цвят на очите, инсталирани вече в шест месеца, а при някои – около три години. Така че, промяна на цвета на очите в продължение на този период – това е нормално и не трябва да се смущава.

Цвета на очите на бебето зависи от количеството меланин, произведена от меланоцитами и накапливаемого в организма. Също така, цветът на очите зависи от това, колко добре върви процес на производство на меланин.

Ако в процеса на производство на меланин е нарушен – очите на детето са на цвят с различна интензивност – едното око е по-ярка на цвят, а втората на по-малко ярък цвят. Това явление се нарича пълно гетерехромией – излишък или липса на пигмент.

Освен това, е, че радужка око не е хомогенен цвят. Тя може да има сегменти друг цвят – секторная гетерохромия. Това Явление се среща много по-рядко, отколкото пълна гетерохромия.

Причини, побуждающих гетерехромию – много, като възможен изход. В някои случаи, това явление не е проблем и не е вреден за здравето. А има случаи, когато гетерохромия постепенно се усложнява и предизвиква катаракта.

Така че, ако празнува у детето си проява гетерохромии – трябва да се обърнете към офтальмологу и изследвани.

По този начин, се счита за нормално:

  • Сиво-син цвят на очите детето при раждането и до момента устанавливания цвета на очите, независимо от това, кой цвят очи имат родител на дете.
  • Промяна на цвета на очите от светъл към тъмен, до три години. Този процес по отношение на абсолютно индивидуален.

Да се обърне внимание е необходимо, ако:

  • Има място за пълна или частична гетерохромия.
  • Ако едното око на един цвят, втория с друг цвят и това е ярко изразено.