Здраве и красота » Здравето на очите » По какви причини възниква грозно и глаукома на очите, техните видове, форми, симптоми и лечение

По какви причини възниква грозно и глаукома на очите, техните видове, форми, симптоми и лечение

По какви причини възниква грозно и глаукома на очите, техните видове, форми, симптоми и лечение По целия свят глаукома на очите е втората водеща причина за необратима слепота. Глаукома се характеризира с особена форма на прогресивно увреждане на зрителния нерв, преминаващ безсимптомно дълго време. Глаукома е от различни видове и различни причини я провокира.

Грозна – още една добра причина за слепота за хора на различна възраст. Ето само в разлика от глаукома, зрението може да се възстанови. Важното е навреме да се потърси медицинска помощ.

Глаукома на очите: причини, симптоми, видове и форми на

По какви причини възниква грозно и глаукома на очите, техните видове, форми, симптоми и лечение Глаукома на очите – това е термин, прилаган към група очни заболявания, които постепенно водят до загуба на зрението.

Заболяването не е заразно, а е патология, която засяга първо с едното око, а по – късно- втория. Интервалът между участия на двете очи може да бъде от няколко месеца до няколко години.

Причините за глаукома на очите

 1. Наследственост. Обикновено, ако някой от роднините на всяко поколение е имал място глаукома, трябва да бъде много внимателен към здравето на очите и всяка година проверява на очната налягане. Глаукома може да се предава по наследство.
 2. Повишено вътреочното налягане. В повечето случаи, тази причина е основната, така че трябва да се проверяват очната налягане редовно. Нормално налягане се счита за – 16-25мм живачен стълб по тонометру Маклакова. Когато налягането е твърде ниско, очите стават "меки", а като повишено налягане, засилва напрежението в очите. Зрителният нерв е най-възприемчив част на окото към високо налягане, защото нежни влакна това нерв е лесно да се нарани.

Защо налягането в окото може да се увеличи?

В предната част на окото е прозрачна течност, наречена – внутриглазной течност. Тя подхранва очите и предпазва от проникване на болестотворни бактерии.

Тази течност се произвежда непрекъснато цилиарным тяло, което обгръща лещата на окото. Внутриглазная течност, след това преминава през зеницата, напуска очите през малки канали – дренажен апарат. Тези канали са разположени в близост до ъгли на очите, където и излиза течност.

При повечето хора, тези ъгли са широко отворени, но при някои те могат да бъдат тесни. Например, нормален ъгъл от около 45 градуса, докато тесен ъгъл – около 25 градуса или по-малко.

Баланс на производство и излизане внутриглазной течност осигурява стабилност на вътреочното налягане. При нарушаване на баланса – налягане се повишава.

До нарушаване на баланса на течности може да доведе до запушване на канали, анатомия на самите канали, тяхното стесняване и др. Също така може да се осъществи с наднормено изработване на внутриглазной течност, която не успява да се възпроизвеждат и се натрупва около лещата, упражнява върху него натиск.

От изпълнен с повишено налягане?

Когато повишено налягане остава без внимание, то унищожава зрителния нерв. Спомнете си, че точно на зрителния нерв предава получената от ретината информация за вашия централен мозъка.

Колкото по-силно свива на зрителния нерв, толкова повече се намалява качеството на зрението до пълна слепота. Тъй като руините на нерв възстановяване не е възможно, загуба на зрението – връщане назад няма.

По този начин, глаукома на очите – много опасно заболяване за точка.

Симптоми на глаукома на очите

Най-надеждните симптоми на глаукома са:

 • Повишаване на вътреочното налягане
 • Стесняване на зрителното поле. Ако сравним човешкото око с обектива на фотоапарата, а след това при глаукома човешкото око вижда така, как "вижда" обективът на камерата е с частично прикрытым затвор.
 • Промяна на зрителния нерв

Признаци на повишено вътреочното налягане са:

 • Лека болка около очите
 • Усещане за дискомфорт, рези
 • Появата на "решетка" пред очите, мъглявината точка
 • При разглеждане на всеки източник на светлина, срещани на дъгата кръгове
 • Чувство за тежест и напрежение в очите
 • Усещането за прекалена хидратирани очите

Всичко това е повод спешно да се провери вътреочното налягане и зрителният нерв, който вече може да бъде наранен.

Видове и форми на глаукома на очите

Глаукома на очите се случва вродени и придобити.

При вродената форма на глаукома, при деца се диагностицира високо вътреочното налягане, понякога се изразяват пучеглазие. Причина за вродена глаукома са генетични дефекти на зрителния орган.

Закупен глаукома е следствие на заболявания, повишена нервна възбудимост, напрежение и така нататък.

Закупен глаукома е:

 • Открытоугольной
 • Закрытоугольной
 • Средно

Открытоугольная глаукома е най-често встречаемая форма на заболяването, която протича почти безсимптомно. В това и се състои злоба тази форма, в края на краищата, човек дори не се усеща, че се повиши вътреочното налягане. Междувременно, на зрителния нерв вече започва да се руши.

Закрытоцгольная глаукома – се проявява остри пристъпи. За да се пристъпи характеризира с такива симптоми като влошаване на здраве, гадене, повръщане. Освен това, болен се чувства силна болка в очите, главоболие и ярки признаци на повишено вътреочното налягане. Има място рязко намаляване на зрението.

Но, въпреки тези ясно изразени симптоми, тази форма и коварна. Често тези симптоми се приемат за мигрена или заболявания на вътрешните органи или системи.

Вторична глаукома , се развива на фона на различни очни заболявания и наранявания на очите. Често симптомите са подобни на очен лекар и да е заболяване, което се предшества от глаукома, както и признаци за повишено вътреочното налягане.