Здраве и красота » Здравето на очите » Какво представлява аккомодация очите, тъй като тя е устроена и как работи

Какво представлява аккомодация очите, тъй като тя е устроена и как работи

Какво представлява аккомодация очите, тъй като тя е устроена и как работи Способността на очите да виждат предмети еднакво при различно разстояние – и има аккомадиция очите. Това означава, че способността на очите да се адаптират към различен начин на разстоянието. Процесът е напълно автоматичен, не е зависим от човек и се извършва под действието на безусловна рефлекс.

Аккомадиция има своя структура, видове и механизъм на действие, основан на природата. Е важна част от оптичната система на очите. Аккомадиция се поддава на възрастта, така че с течение на живот намалява способността да се види близо или далеч. Предвид това, не е излишно да се използва специален симулатор и изпълнение на укрепване упражнения за очите.

Аккомодация на очите: структура и функции, видове и механизъм на действие

Какво представлява аккомодация очите, тъй като тя е устроена и как работи Аккомадиция очите или динамична рефракция, е апарат, който се състои от радужки, която има централен отвор – зеницата и ресничного на тялото.

Освен това, в състава на апарата са включени фибри цинновой сухожилие и цилиарная мускул. Последните съставки поддържат лещата и се отрази на неговото положение. Именно циановая сухожилие и цилиарная мускул осигуряват аккомадицию очите.

Съвместната работа на всички компоненти на апарата осигурява способност на оптичната система на очите създаване на ясни изображения на обекти и лица, намиращи се на различно разстояние от очите. В момент като разгледа най-отдалечени места и теми, в очите попадат успоредни лъчи. Това се нарича аккомадицией до безкрайност.

Имайте предвид, че динамична рефракция – не е вечен. С помощта на пръстеновиден мускул, има увеличение на оптична сила на окото, максимум 12диоптрий. Дълго рассматривание предмети, независимо от тяхното отстраняване от зрителния орган – окото се уморява, а самият мускул е по-спокоен. В резултат на това снимката се разпространява.

Функции аккомадации на очите

Динамична рефракция изпълнява такива функции:

 • променя кривина на лещата
 • концентриране на изображението върху ретината
 • регулира количеството светлина, чрез миоза и мидриаза (стесняване и разширяване на зеницата)

Видове аккомадиции

Аккомадиция е:

 • Абсолютна
 • Относителна
 • Рефлекс
 • Проксималната
 • Вергентной
 • Тонической
 1. Абсолютно аккомадиция на очите представлява промяна на кривината на лещата само едно око. При това за секунда очите не участва в този процес.
 2. Относителната аккомадиция се състои в това, че кривина на лещата се променя при двете очи.
 3. Рефлекс аккомадиция – това е автоматична определяне на пречупване, за да се осигури постоянна поддръжка на разделителна способност, четим на изображението.
 4. Проксимальная аккомадиция – този вид динамична пречупване влиза в действие, когато обектът се приближава към смотрящему, повече от три метра до неговото разпознаване.
 5. Вергентная аккомадация – това е общият брой аккомадаций на двете очи едновременно.
 6. Тоническая аккомадиция – показва състоянието на пречупване по време на отсъствието на аккомадиционного стимул.

Всички тези видове динамична пречупване обясняват го активирате във всеки отделен случай.

Механизъм аккомадиции на очите

Механизъм на действие на динамичната пречупване е построен на действие влакна цинновой сухожилие, цилиарното мускулите, които главно воздействую на формата на лещата.

Съществуват множество теории, които обясняват и описва механизъм на действие на адаптация на окото към отдалечеността на изображението. Най-информативни и правилна се счита версията на Гельмгольца.

Така, според тази популярна теория, когато зрителният орган гледа в далечината, цилиарная мускул е в отпуснато състояние. Циннова сухожилие, от своя страна, се намира в опънато състояние. Спомнете си, тези връзки се свързват с вътрешната част на цилиарното тяло и изолатор област на лещата. Такава структура се предвижда разширение на формата на лещата.

В процеса на динамично пречупване дискови влакна цилиарното мускул – топят, в резултат на което, циннова сухожилие влакна – отпуска и лещата става изпъкнала, промяна на пречупване инцидент светлина в зеницата и трансмисивни на ретината.

Аккомадиция започва да тече от момента, когато човек започва, например, да се чете с близък (далечния) разстояние.

Регулира тази дейност на оптичната система на очите парасимпатическим отдел на вегетативната нервна система. Именно този отдел система контролира намаляване на цилиарното мускулите.

Също така в процеса на аккомадиции участва и симпатический отдел на нервната система. Главно той изпълнява трофическую функция и няколко пречи на дейността на цилиарното мускулите.