Здраве и красота » Здравето на очите » Как е устроена оптичната система на окото и на очните мускули, техните функции и характеристики

Как е устроена оптичната система на окото и на очните мускули, техните функции и характеристики

Как е устроена оптичната система на окото и на очните мускули, техните функции и характеристики Оптичната система на окото – сложна система със сложна структура.

Именно тя осигурява визуална възприемане на околния свят.

Тази система се състои от набор структурни елементи, за изпълнение на техните функции.

И всички тези функции са свързани помежду си. Те и определят свойствата на оптичната система на очите.

Оптичната система на очите: структура, особености и свойства

Как е устроена оптичната система на окото и на очните мускули, техните функции и характеристики Оптичната система на окото включва очната ябълка и три черупката му: склеру, съдовата обвивка (средната обвивка) и ретината (вътрешната обвивка). Функционирането на всяка черупка е взаимосвързано.

Между склерой и съдовата обвивка се намира на роговицата. Между съдовата обвивка и сетчаткой е радужка и лещата, около които, съдова обвивка образува ресничное тялото.

Какво представлява склера?

Склера – външната обвивка на очната ябълка, която има млечно бял цвят (протеини очи, които можем да видим) и достатъчно плътна структура. На върха на склерата на очната ябълка выстилает роговицата – прозрачен филм, който предпазва очите от изсушаване, прах и удари малки микроорганизми. Освен това, именно през роговицата идва светлината на "информационни центрове" очната ябълка.

Какво представлява съдова обвивка?

Циркулаторен (средно) обвивка на очите осигурява храна на зрителния орган. Тя се състои от множество кръвоносни съдове и капиляри.

Да бъдеш под роговицата на окото, съдова обвивка плавно преминава в радужку. Радужка – своеобразна обвивка, която определя цвета на очите. А в центъра на радужки е зеницата.

Зеницата – това е нещо като "опаковка" светлината, която идва до окото. Ако осветлението е много ярко, както природни, така и изкуствени, - зеницата се свива. Този процес се нарича – миоз. Ако осветление качеството на изображението е влошено, или изобщо липсва, зеницата се разширява. Този процес се нарича – мидриаза.

Всички потоци светлина, изпратени до окото, улавя лещата. Лещата – това не е черупка, а "обектив", экстраполирующая уловленный светлина към ретината на очите. "Обектив" тази е двояковыпуклую форма и гъвкава структура.

Благодарение на гъвкавост на структурата, лещата може да промени кривина, което определя чистотата и яснотата на зрението. Кривина на лещата се променя така: ресничное тялото, образувано от обтеканием съдова обвивка на лещата, въздейства или се отпуска по отношение на хрусталику. По този начин, става ясно виждане на различни предмети, намиращи се на едно разстояние.

Оптичната система на окото – не мыслима без аккомадиции – способността на очите да видя ясно на предмети, намиращи се на различен премахнат. Това се постига чрез промяна на пречупване на светлината хрусталиком.

Какво представлява ретината на окото?

В ретината на очите – вътрешна светочувствительная обвивка, която приема светлинна информация и я предава до вашия централен мозъка чрез нервни влакна.

Тук се съдържа фоторецепторы, които се предлагат в две форми – пръчки и колбочки. Колбочки са отговорни за цветно зрение през деня от време на денонощието, както и в условия на изкуствено осветление. По-чувствителни към светлината пръчки, отговарят за зрението в тъмното и при слаба светлина.